fbpx

Zoeken naar betekenis: hoe maak je een persoonlijk ritueel?

Zoeken naar betekenis:
hoe maak je een persoonlijk ritueel?

Wat is een persoonlijk ritueel? Waarom en wanneer maak je er gebruik van? Hoe maak jij je eigen, unieke ritueel om een belangrijk moment in het licht te zetten?

Er zijn veel belangrijke momenten in onze levens: speciale verjaardagen, gaan samenwonen of trouwen, een (klein)kind krijgen, verhuizen, van school- of werkplek veranderen, iets of iemand loslaten, iets of iemand vieren, … Al deze momenten markeren een transformatie en een mijlpaal in een fase, proces of cyclus.

In onze geïndividualiseerde en versnipperde samenleving vinden we niet altijd de weg naar een beleving die voldoening geeft op een diepgaander niveau. De feesten en rituelen die doorheen de tijd onze manier van leven voor een groot deel bepaalden, zijn uitgehold, dikwijls achterhaald en versteend. Toch zijn die feesten en rituelen, hoe groot of hoe klein ook, een onmisbare hoeksteen in ons leven: transformatie is iets om te vieren en om liefdevolle aandacht en energie te geven.

Bij de grotere mijlpalen, zoals een huwelijk of een geboorte, is dat vanzelfsprekender dan bij de kleine momenten die ook aandacht verdienen.

Ook deze momenten dragen transformatie in zich – meer nog – het zijn alle opeenvolgende stapjes die ons uiteindelijk bij ons doel brengen.

De rode draad

Wat als je deze opeenvolgende stappen in je leven bewuster zou zetten? Wat als je een stap extra kracht zou kunnen geven met een persoonlijk ritueel dat helemaal aansluit bij wie jij bent? Wat als ik je vertel dat zo’n unieke momenten voor jezelf echt verschil kunnen maken voor je fysieke en mentale welzijn?

De voorbije jaren deed ik research naar de geschiedenis en de verhalen van grote en kleine rituelen doorheen de tijden. De rode draad – betekenis geven aan – is overal zichtbaar en voelbaar. Het is de uiting, de vorm die de rode draad aanneemt, die telkens uniek is. Daarin geeft onze 21ste eeuwse Westerse samenleving ons een groot voordeel: we kunnen wijsheden en inzichten van over de hele wereld verzamelen, daaruit kiezen wat voor ons goed voelt en zo een ritueel maken dat past bij het moment dat aandacht verdient en/of in het licht mag gezet worden.

De kracht van eenvoud

Toch viel me nog iets op tijdens mijn onderzoek. Het zijn net de eenvoud en de eigenheid van een ritueel die energie in beweging brengen.

De combinatie van deze twee laat een indruk na in het weefsel van de tijd en brengt je terug naar de essentie: de verbinding met je ware zelf en het verleden, het heden en de toekomst in jou.

Omdat ik andere mensen graag ondersteun en begeleid in hun zoektocht naar betekenis zocht ik in de eenvoud naar herkenbare en gemeenschappelijke elementen. Ik gaf het tijdloze kader voor een persoonlijk ritueel nieuwe woorden zodat ze passen binnen onze moderne, hedendaagse context.

Het tijdloze kader

Definitie van een persoonlijk ritueel

Een persoonlijk ritueel is een handeling, of een combinatie van handelingen, die je uitvoert op een specifiek gekozen moment. Je maakt bewust verbinding mét het moment en zet je intentie neer door je hart wijd open te zetten voor de positieve krachten die je oproept.

De samenvoeging van de elementen die je hebt gekozen om jouw ritueel vorm te geven, ondersteunt je in het verdiepen en verinwendigen van het thema waarvoor je het ritueel uitvoert.

De vijf bouwstenen van een persoonlijk ritueel

  1. Thema (bv. innerlijke kracht, zelfliefde of loslaten)
  2. Bewust verbinding maken en je intentie neerzetten (tot je je hart voelt gloeien)
  3. Specifiek gekozen moment (bv. bepaalde dag of bepaald uur)
  4. Elementen (bv. muziek, wandelen of meditatie)
  5. Handelingen (bv. een vuur aansteken en een zelfgeschreven brief verbranden)
Met deze bouwstenen kan je zelf aan de slag!

Heb je een vraag? Wil je meer weten over een bepaald element? Stuur gerust een mailtje naar info@nathaliedejongh.be.
 

Liefs, Nathalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken naar betekenis: hoe maak je een persoonlijk ritueel?
Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring & Voorwaarden.